2011. május 26., csütörtök

Néhány szóban a gyerekjógáról...

Nagyon sok pozitív változást figyeltek meg azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen járnak gyerekjógára amellett, hogy erősödik immunrendszerük, növekszik a test védekezőképessége, javul mozgáskoordinációjuk, a mese világába ágyazott foglalkozáson fejlődik fantáziájuk is. Gyengül a félelmük az új helyzetektől, sulisoknak pedig javul a koncentrációjuk.
Csak megnyugtatásul, ovisoknál nincsenek hosszan kitartott ászanák, náluk elsősorban a mozgás élvezete a cél, ők elsősorban leutánozzák a gyakorlatokat, miközben mesélünk, és csak mesélünk és játszunk! Néha egyensúlyozunk egy képzeletbeli hídon, olykor krokodilként át is mászunk alatta, vagy teknőcöset játszunk és el-el bújunk házikónkba a tigris elöl....(Ezt a játékot minden lurkó imádja és átéli).
Náluk a foglalkozás általában 45 percig tart. Tapasztalat azonban az, hogy már 35 perc után elfárad figyelmük.

A sulisok már játszva tanulnak. A játékos, készségfejlesztő mozgásforma számukra a jóga, ahol az ászanák (testgyakorlatokat) során hangsúlyt kapnak a korosztálybeli sajátosságok:  Lábboltozaterősítés, koncentráció, memóriafejlesztés, tartásjavítás, gerinctorna, egtanulják levezetni a felgyülemlett napi feszültséget és magabiztosabbak lesznek  
A tematikusan összeállított 45 perces foglalkozáson a mozgás és játék mellett légző és relaxációs gyakorlatok is fontos szerepet kapnak. Kezdetben sok gyereknek még egy perc relaxáció is nehézséget okoz. Jó látni az ő fejlődésüket....
Ha kedvet kaptatok volna, kipróbálhatjátok a gyerkőccel Óbudán a Kultúrközpontban vagy a családias hangulatú Jáde Jóga és Életmód Stúdióban (lásd az Órarendet). Szó szerint kipróbálhatjátok ugyanis ha van kedvetek együtt jógázhattok a gyerekkel is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése